Прем'єра ораторії «Сім пісень про Бога»

Поліна Богданович , 04.12.2012 о 10:55

20 листопада в Великому залі Московської консерваторії пройшла прем'єра ораторії «Сім пісень про Бога». В основі її - пісні Бориса Гребенщикова, прекрасно оркестровані композитором Андрієм Микитою. Монументальний твір для солістів, хору і оркестру - історія про людське Шляхи, про духовному пошуку, про осягненні добра і світла.

Це розмова на вічні теми, але розмова простою мовою, зрозумілою всім.

Прем'єра ораторії була виконана блискучим складом: Російський національний оркестр, Патріарший хор Храму Христа Спасителя, Московський синодальний хор, Афонський хор «Філафоніте». Виконували соло Наїра Асатрян (сопрано) і Станіслав Мостовий (тенор).

З'єднання серйозного академічного жанру з поетичним текстом, що належать до масової культури - рішення, думається, настільки ж нетривіальне, як ризикована. ораторія (Від латинського oratorium - молитовня) - спочатку твір на біблійний сюжет.

Борис Гребенщиков, один з «батьків-засновників» російської рок-музики, здається, не зовсім вписується в контекст обраного жанру.

Правда, тут варто згадати, що ще в XIX столітті ораторія вже не обов'язково була прив'язана до церковної тематики.

Однак в будь-якому випадку тексти Бориса Гребенщикова - це, в першу чергу, саме тексти пісень.

Програма послужливо надає всі сім обраних віршів. Мене засудять багато, але

якщо це вірші - то це вірші погані.

Однак претендують рядки БГ на статус поезії? Якщо розцінювати їх, повторюся, як пісенні тексти - багато чого змінюється. Яскрава образність, слова, що зачіпають за живе, протест і смиренність, небесне світло і нічна темрява - ось найкраще, що є тут.

Але є і криві рими (або їх відсутність), незграбний віршований метр, ваговитість - інакше кажучи, все те, що не заважає стилістиці естрадної музики, але не може зватися віршем.

Отже, безперечні переваги тексту разом з його недоліками перекочували в ораторію. Чи програла вона від цього? Думаю, частково - так.

Але завдання зближення з масовою культурою (якщо така ставилася) слова Бориса Гребенщикова виконують.

І напевно завдяки його авторству цю музику почує набагато більшу кількість людей (такі наші сучасні реалії). І це добре - адже питання, порушені тут, дуже важливі і глибокі. Це роздуми про Віру, і не тільки в світ сили Всевишнього, а й про віру в себе.

Власне музичну мову «Семи пісень про Бога» зводиться до традиційної ладо-гармонійної системі, прекрасної повнозвучній оркестрової та хорової фактурі. Мелодика пісень БГ, нехай часто банальна, при цьому по-своєму красива і вже точно душевна. Це музика, яку хочеться підспівувати.

«Сім пісень про Бога» дарують людям світло і надію.

Вони несуть добро, а це те, чого так не вистачає часом в повсякденному житті. І символічно, що останніми словами ораторії Андрій Микита і Борис Гребенщиков закликають нас пам'ятати: «Бог є світло, і в ньому немає ніякої темряви».

вам може бути цікаво

Однак претендують рядки БГ на статус поезії?
Чи програла вона від цього?