19 лютого.День захисту всіх морських ссавців.


19 лютого є днем захисту всіх морських ссавців, але дуже часто можна зустріти назву День захисту китів. День кита відзначається з 1986 р., коли після 200 років нещадного винищення цих ссавців Міжнародна китова комісія (МКК) ввела заборону на китовий промисел.

Видобуток китів заборонена законами більшості країн, але винищення цих тварин не припиняється. Квоту на вилов китів для науково-дослідницьких цілей мають Японія, Норвегія та Ісландія. Також право видобутку китів у невеликих обсягах - в якості одного з традиційних занять - надано деяким аборигенних народам: ескімосам, алеутам, чукчам та ін.

Людина своєю діяльністю, на жаль, не завжди розумною, вже давно негативно впливає на природу, змінюючи її. Наприклад, великі втрати морських ссавців відбуваються через рибальські снасті, а також через забруднення океанів нафтопродуктами й розширення географії нафтовидобутку на морському шельфі. Ця екологічна дата вважається днем захисту не лише китів, але і всіх морських ссавців і різних інших живих істот, що мешкають в морях і океанах нашої планети.

Такий стан справ не влаштовує захисників морських ссавців і всіх небайдужих людей до майбутнього нашої планети. Для збереження морських мешканців до даної проблеми привертається увага громадськості. У багатьох країнах існують клуби і товариства любителів цих тварин, створюються морські заповідники, де їх життю нічого не загрожує. А безпосередньо в цей день щорічно різні природоохоронні групи, екологічні організації та громадськість проводять всілякі акції на захист китів та інших морських ссавців і різні інформаційні заходи або присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує смертельна небезпека.

До морським ссавців відносяться кити, дельфіни і морські свині. Багато видів цих тварин зараз знаходяться під загрозою зникнення. У найбільшій небезпеці 9 популяцій дельфінів і морських свиней, що поділяють ареал проживання ще з 8 різновидами - вони потребують екстреної допомоги, інакше не зможуть пережити загрозу, витікаючи від рибальських сіток.

У нашому рідному Азовському морі теж є один представник морських ссавців. Це Дельфін азовка (морська свиня). Характерними ознаками якого є коротка голова із закругленою тупою мордою з потужною жировою подушкою, схоже на сигару тіло, низький спинний плавник трикутної форми з широкою основою, закруглені кінці грудних плавців. Забарвлення спини темно-сіре , черево біле. У чорноморських берегів Криму зустрічається протягом усього року, в азовських з'являється ранньою весною і йде восени слідом за косяками хамси і атерини. Різке похолодання і заледеніння Азовського моря в окремі роки призводить до їх загибелі серед льодових заторів. Зимують в основному біля берегів Південного Криму та Кавказу. Зазвичай ці дельфіни тримаються групами від 5 до 25-30 тварин, але зустрічаються і поодинокі особини. У літній період азовку можна часто спостерігати в Керченській протоці, вона полює на кефаль. Може заходити в річки .

Довжина азовки не перевищує 1,8 м , маса - 30 кг. Живе до 12 років, досягає статевого віку в 3-4 роки. Період вагітності триває 9-11 місяців, народження дитинчат відбувається в травні - серпні, годування молоком триває 5-6 місяців. Їдять ці дельфіни бичків, мерлангів , хамсу, атерину , тюльку, шпроти та інших дрібних риб. Щодня дельфін - азовка поїдає до 5-3 кг. риби.

У неволі цей вид живе 1-2 місяці. Занесений до Європейського Червоного списку та Червону книгу України.

 

Карта